Български ученици завоюваха 72 медала от Световното по математика

Златен медал завоюва 12-годишният Иван Иванов - ученик в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Общо 72 са отличията, които български ученици от 5-и до 10-и клас спечелиха на Международното математическо състезание BIMC 2013. Съревнованието се проведе в Бургас и за първи път напуска границите на Азиатския континент. В него взеха участие 1080 математици от цял свят, а раздадените медали бяха близо 460.

За България златен медал завоюва 12-годишният Иван Иванов - ученик в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Сред престижните отличия, спечелени от българските отбори, са още 12 сребърни, 21 бронзови и 38 награди "мерит", които се връчват на участниците, класирали се на четвърто място.

Общо медалите раздадени в индивидуалното класиране са 309 - 40 златни медала, 86 сребърни, 100 бронзови и 83 "мерит" награди. В отборното и групово класиране участниците завоюваха 24 златни, 48 сребърни и 72 бронзови купи, а в комплексното класиране - 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови купи.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов лично награди участниците на официална церемония, която се проведе в Летния театър в града.

"Ще носим частица от това хармонично място в ума и сърцата си. Ще ни липсваш прекрасен Бургас". С тези думи Вен Сен Сун, председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание се обърна към аудиторията от сцената на Летния театър. Той не спести суперлативите си за Бургас и България, като отбеляза перфектната организация и гостоприемство, както и възможността да се опознае българската култура и да се сподели радостта от красивия Черноморски залив.

Коментари: 0