САЩ шпионирали цяла Латинска Америка

Според бразилското издание O Globo, целите на тоталното подлсушване са били не само военни, но и търговски тайни

Специалните служби на САЩ са шпионирали цялата територия на Латинска Америка. Според бразилското издание O Globo, целите на тоталното подлсушване са били не само военни, но и търговски тайни.

Според изданието, което се позовава на документи на американската Национална агенция за сигурност, най-активната работа се води в Бразилия, Мексико и Колумбия. Най-голям интерес американците проявяват към петролната индустрия във Венецуела и енергийната в Мексико. Според бразилците, същото се прави, макар и с по-малка интензивност в Аржентина, Еквадор, Панама, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас, Парагвай, Чили, Перу и Салвадор.

Наблюдението, което САЩ въвеждат през 2008 г. в Колумбия, Еквадор и Венецуела, се осъществява с помощта на програмата X-Keyscore, която "би могла да открие присъствието на чужденец в страната чрез езика, който той използва по електронна си поща." Според O Globo, до 2002 г., шпионски централи на САЩ са разположени в столиците на Бразилия, Венецуела, Панама и Мексико.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви, че въпросът за американския шпионаж спрямо гражданите на страната ще бъде поставен за обсъждане пред Комитета на ООН по правата на човека. Министърът на правосъдието Жозе Едуардо Кардосо обяви за началото на разследване, което ще проведе федералната полиция. Комисията по международни отношения на Сената пък обяви, че ще извика посланика на САЩ за обяснения.

Скандалът за мащабно следене на телефонни разговори и интернет съобщения по целия свят от американското разузнаване постоянно се разраства. Разкрито бе, че Националната агенция за сигурност на САЩ следи представителствата на ЕС в Брюксел, Вашингтон и Ню Йорк, както и 38 дипломатическите мисии в САЩ, включително посолства на най-близки съюзници.

Коментари: 0