"Бюджетът на държавата е тотално пробит"

Сергей Станишев, лидер на БСП

Цитат на деня:

Снимка: БСП

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Бюджетът на държавата е тотално пробит".

Това обяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев, като добави, че "има гигантски неразплатени средства и ниска събираемост". Соцлидерът е убеден, че във всеки сектор ГЕРБ са заложили мини, които има опасност да гръмнат.

Според Станишев има тежки проблеми с изпълнението на бюджета. Соцлидерът отбеляза, че министерство по министерство започват да излизат неразплатените сметки, като само в сектора "Отбрана" те са около 140 млн. лв.

"През август ще трябва да се връщат 800 млн. лв.* заем, изтеглен от правителството на Борисов. Освен това е похарчен и оперативният резерв - близо 300 млн. лв.", добави Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП. Станишев напомни, че служебното правителство излезе с доклад, според който има опасност да бъдат загубени от еврофондовете.

*Въпросните 800 млн. лв. всъщност са краткосрочни 6-месечни ДЦК, които бяха емитирани, за да се платят субсидиите на земеделските производители. Месец след това Европейската комисия възстанови средствата на България и парите бяха сложени във фискалния резерв. По емитирания дълг ще трябва да се платят допълнително само 6 млн. лв. лихви.

Подкрепи Economic.bg