Цената на златото се срина до 3-годишен минимум

В ранната азиатска сесия металът поевтиня с 2.6% и цената падна до 1 244 долара за тройунция

72 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на златото се срина до най-ниското си ниво за последните три години. Добрите икономически данни за САЩ и спекулациите, че Федералният резерв (Фед) ще ограничи програмата си за количествени улеснения, свалиха цената до 1 244 долара за тройунция.

В ранната азиатска сесия благородният метал загуби 2.6% от стойността си, което го върна до равнищата от август 2010 г. От началото на април досега металът се обезцени с 22%, с което регистрира най-лошото си тримесечие от 1920 г. От началото на 2013 г. цената се е сринала с 25%.

През последните 12 години златото постоянно поскъпваше, като през някои години ръстовете достигаха 100%. Оттеглянето на инвеститорското доверие, което наблюдаваме през тази година, вероятно ще доведе до първият годишен спад в цената. Според анализаторите на Credit Suisse Group златото губи интереса на хората, които досега са смятали, че цената на метала може да расте за неопределено време.

"Цифрите, които излизат за САЩ показват, че можем да очакваме силен икономически ръст, който ще засили позициите на долара", коментира за Bloomberg Дейвид Ленокс, анализатор във Fat Prophets. "Това са двата пирона в ковчега на златото - силният долар и очакванията за редуциране на стимулите на Фед", добавя той.

Председателят на Фед Бен Бернанке каза по-рано този месец, че програмата за изкупуване на ДЦК и ипотечни облигации на обща стойност 85 млрд. долара всеки месец, може да бъде прекратена през 2014 г., ако икономиката продължи да се подобрява.

Вчерашните данни показаха, че поръчките на дълготрайни стоки са нараснали повече от очакваното през май, а потребителското доверие се е повишило през юни.

Коментари: 0