ЧЕЗ с кампания за разясняване на сметките

За компанията остават една 9% от фактурираната стойност за битовите клиенти

200 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ започва кампанията „Бъдете информирани” за разясняването на съдържанието на месечните фактури, съобщиха от компанията. В следващите сметки, които ще получат битовите клиенти на ЧЕЗ, ще се съдържа брошура с подробна информация за образуването на цената на електроенергията.

„Целта на кампанията е отделните компоненти, включени в цената, както и начина на формиране на крайната сума, да станат ясни за всеки един клиент. Вярваме, че брошурата ще спомогне на потребителите  да разберат всички тарифи и добавки”, каза Кремена Стоянова, изпълнителен директор на компанията.

От ЧЕЗ уточниха, че от всички компоненти във фактурата на битовите потребители, за тях остава само цената за достъп и пренос през разпределителната мрежа. Значителна част от този приход обаче разпределителното предприятие връща към НЕК за покупка на електроенергия за технологичен разход. Другите компоненти, като цена за достъп до електропреносната мрежа, цена за пренос през тази мрежа, добавка за зелена енергия, цена за високоефективно комбинирано производство, невъзстановяеми разходи се събират от ЧЕЗ, но се превеждат на другите участници от веригата производство–пренос.

„За ЧЕЗ остават едва 9% от фактурираната стойност за битовите клиенти. С тези постъпления компанията поддържа и подобрява клиентските услуги, инвестира и обновява електроразпределителна мрежа в Западна България”, коментира още Кремена Стоянова.

Подкрепи Economic.bg