Anglo American тръгна рязко надолу след обезценка за милиарди

Компанията е засегната от спада в цените на суровините и от обезценка на активи на стойност 4.6 милиарда долара

200 ~ 1 мин. четене

Anglo American записа първата си годишна загуба от листването на компанията в Лондон преди повече от десетилетие, в момент когато изпълнителният директор Синтия Керъл се готви да напусне минната корпорация, съобщавa Financial Times.

Фирмата е засегната от спада в цените на суровините и от обезценка на активи на стойност 4.6 милиарда долара, идващи предимно от обезценката за 4 милиарда на проекта в Бразилия за добив на желязна руда Minas-Rio. Компанията регистрира загуба от 239 млн. щатски долара от печалба в размер на 10.8 млрд. долара преди данъци през 2011.

Подобно на Anglo American, и основният й конкурент Rio Tinto отчете най-голямата загуба в историята си, силно засегнат от обезценки за 14.4 милиарда долара и спад в цените на суровините.

Оперативната печалба на Anglo пада на годишна база с 44% до 6.2 милиарда долара, а общите приходи на компанията са спаднали с 10% до 32.8 млрд. долара. Резултатите на компанията са засегнати и от нарастването на заплатите с 1 милиард долара, допълва FT.

"Представянето на компанията е резултат от значителното поевтиняване на суровините, ценовия натиск и оперативната загуба от бизнеса ни с платина", коментира Синтия Карол, изпълнителен директор на компанията.

Въпреки разочароващото отписване при проекта Minas-Rio, от компанията остават уверени в потенциала за разработване на ресурса му.

Коментари: 0