Земеделските субсидии - от фискалния резерв

Средствата ще бъдат възстановени от ЕК

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Плащанията на субсидиите на земеделските производители за единица площ ще са за сметка на фискалния резерв. Това оповестиха в съобщение до медиите от Министерството на финансите (МФ).

"За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, се предприе актуализиране на емисионния календар. Средствата за евросубсидиите на земеделците ще бъдат възстановени от Европейската комисия (ЕК) в съответствие с процедурите и сроковете по регламент", уточняват още от МФ.

По план, изплащането на субсидиите, които са на стойност около 1 млрд. лв., трябваше да се осъществи през януари от републиканския бюджет. До 45 дни средствата щяха да бъдат възстановени от ЕС. Общият брой на бенефициентите надхвърля 80 хил.

Забавянето беше аргументирано от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) с изплащането в началото на годината на държавния дълг от 950 млн. евро (1.86 млрд. лв.). Парите за това плащане обаче бяха набрани чрез продажбата на нова емисия държавни облигации още през юли 2012 г.

Подкрепи Economic.bg