ГЕРБ иска парламентът да избира членовете на ДКЕВР

Съставът на комисията да бъде увеличен, предлагат още управляващите

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Съставът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да бъде увеличен. Членовете й да бъдат избирани от парламента и ДКЕВР да проверява ежегодно енергоразпределителните дружества. Идеите са заложени в предложението за промени в Закона за енергетиката, който от ГЕРБ вече внесоха в деловодството на Народното събрание.

Управляващите искат съставът на ДКЕВР да се избира от квалифицирано мнозинство от 2/3 от парламента.

Предлага се и броят на членовете в Комисията да бъде увеличен от 6 на 11. Шестима от тях да бъдат специалисти в областта на енергетиката, а четирима – в областта на ВиК сектора. Предложенията за членове на комисията, включително председателя, могат да се правят от парламентарните групи и от народни представители.

ГЕРБ се съгласяват и с необходимостта комисията да извършва ежегодно регулаторен одит на енергоразпределителните дружества. Освен това се предлага комисията ежегодно да представя доклад за дейността си пред Народното събрание.

От ръководството на парламентарната група на ГЕРБ са поканили писмено ръководствата на всички представени партии да обсъдят предложенията. Срещата е насрочена за вторник.

Подкрепи Economic.bg