Coca-Cola купува 16.7-процентов дял в Monster

Компанията ще заплати $2.15 млрд. за придобиване на дял в производителя на енергийни напитки

Coca-Cola купува 16.7-процентов дял в Monster
488 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Безалкохолният гигант Coca-Cola ще придобие 16.7-процентов дял в Monster Corp, съобщи The Wall Street Journal. В сделката компаниите ще си разменят собствеността върху някои продукти. Coca-Cola ще плати в брой 2.15 млрд. долара за дела в Monster, чиито акции скочиха снощи с 36%, след обявяване на новината.

След като стана ясно, че глобалният растеж на компанията се забавя за трета поредна година, Coca-Cola се нуждае отчаяно от нови идеи. На фона на отслабването на глобалните продажби, особено при Diet Coke, една от основните задачи пред лидера на безалкохолни газирани напитки на пазара е да повиши приходите си.

След Red Bull, Monster е вторият най-голям производител на енергийни напитки у нас. Само през миналата година приходите на компанията нараснаха с 9% до 2.2 млрд. долара.

По силата на договора Coca-Cola ще прехвърли на Monster бизнеса си с енергийни напитки, включващ NOS и Burn. От своя страна, Monster ще предостави на Coca-Cola бизнеса си с неенергийни напитки, включващ Hansen's Natural Sodas. Компанията ще се сдобие и с две места в борда на Monster.

Очаква се сделката да бъде финализирана в края на тази или началото на следващата година.

Коментари: 0