Министър Щонов слага заместника си за шеф на БЕХ

Служебният шеф на МИЕ иска Енергийният борд да подпомага ДКЕВР, очаква дефицитът в енергетиката да скочи с още 600 млн. лв.

Министър Щонов слага заместника си за шеф на БЕХ
332 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Георги Христозов ще бъде заменен от Антон Павлов, заместник-министър с ресор "Енергетика". Това заяви изненадващо днес служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на представянето на политическия си кабинет на брифинг във ведомството, предаде репортер на Агенция „Икономика“ (Economic.bg).

Васил Щонов аргументира решението си с думите, че негова задача е да подобри ефективността на държавните дружества. “Една от моите задачи е да подобря ефективността на държавните дружества. Затова съвсем скоро ще има обявена промяна в борда на БЕХ. Г-н Христозов ще бъде заменен от моя заместник Антон Павлов“, обяви шефът на МИЕ.

„Промените са свързани с моето желание дружествата да работят по-ефективно. Според мен в БЕХ има сериозен потенциал за подобряване на работата. Ако искате в цифри и милиони да разбере до колко, то не съм готов в момента да ви дам тази информация“, категоричен бе министърът.

Министър Щонов увери, че няма да има промени в „Мини Марица – Изток”: “Там, където виждаме, че е нужна промяна в управленческия персонал, ще бъде сменен“.

Той обяви и за очакваните промени в работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с цел повече прозрачнопст. „След като заработи пълно правителство се надяваме с помощта на Енергийния борд, една от идеите, която се обсъжда е ДКЕВР да работи на надпартийно ниво, да бъде директно към Народното събрание”, обясни Щонов.

По отношение цената на тока, Щонов заяви, че тя се определя от ДКЕВР, който е “независим орган”. „Искаме да повишим независимостта на органа и да му дадем възможност да стане по-експертен и да му дадем правилните методи, които да могат да определят цената на тока”, обясни Щонов.

Според Щонов, като се има предвид колко е голям дефицитът в енергийната система, който е между 3 и 4 млрд. лв. по първоначални изчисления, в момента дефицитът се увеличава с между 500-600 млн. лв. и това ще продължи така, ако не бъдат предприети спешните мерки. „Рано или късно трябва да има баланс в системата, но това няма да бъде една мярка, няма да бъде увеличение на цената на тока или предоговаряне на някакви договори, а ще бъде баланс от всички мерки. На първо време, Енергийният борд, който ще създадем, ще събере мненията и препоръките на всички участници на пазара”, допълни още Щонов.

Попитан в какъв срок ще бъде конструиран Енергийният борд, Щонов заяви, че идеята на борда е да постигне реални резултати в следващия месец и половина. „Така че очаквам следващата седмица да се направят първите стъпки и по-следващата седмица да има първо заседание на борда”, каза още Васил Щонов.

Коментари: 0