Служебният министър обеща запаси газ до 150 дни

Васил Щонов ще работи за достъп на българския газ до "Южен поток", за VII блок ще се ограничи с ревизия

Спешни мерки

Служебният министър обеща запаси газ до 150 дни
192 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Държавните компании „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ работят върху това подземного газохранилище (ПГХ) „Чирен“ да бъде запълнено на 100% във връзка с очакваните прекъсвания в тразнита през Украйна. Това заяви днес служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на представянето на политическия си кабинет на брифинг във ведомството, предаде репортер на Агенция „Икономика“ (Economic.bg).

„За мен е трудно да коментирам ситуацията в Украйна, знаете, че това е геополитически въпрос. Идеята е, както каза и зам.-министър Антон Павлов, да се подготвим за тази зима с консумацията на газ“, поясни министърът.

По думите му в момента В ПГХ Чирен има 75% запълняемост: „Което означава, че може да задоволи от 60 – 90 – 120 дни, в зависимост от атмосферните условия“. „Работим да го запълним на 100%, за да имаме гарантирано удължен период“, обясни той. 

Щонов се затрудни с точни изчисления колко ще струва това на държавата. Той увери, че в следващите няколко дни ще осигурят средства да продължат да пълнят находището с идеята да го напълнят до максималния капацитет, което ще удължи този период.

Като основни приоритети той посочи работата по българо-гръцката, българо-румънската и българо-сръбската газови връзки с цел диверсификация на доставките на случай проблеми с газотранзита заради конфликта между Киев и Москва. „Работим с Гърция и затова непрекъснато споменаваме интерконекторите със съседните страни. Защото в момента те са единственият бърз начин да се осигури тази диверсификация на доставките”, пяосни Щонов. Шефът на МИЕ допълни още, че интерконекторната връзка с Румъния също е приориет. „Ще движим и румънската, и гръцката връзка, и турската”, каза още Васил Щонов.

Южен поток“ и VII блок – отговорност на идния кабинет

Относно проекта за газопровод „Южен поток“ министърът призна, че ще е в компетенциите на следващото редовно правителство. „Що касае проекта „Южен поток“ – всички вярваме в него – и Европа, и Русия и България. Това е добър проект, въпросът е да е ясно как да отговаря на европейските норми и начина на реализаицята му“, каза министърът. Той увери, че се работи по договора с руския монополист „Газпром“ за евентуална доставка на газ от чернорморското находище „Хан Аспарух“ по трасето на газопровода.

Относно изграждането на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“ Васил Щонов бе скептичен, като също предложи решението за него да бъде взето от следващия кабинет. „Проектът на Westinghouse е доста голям и значим проект. Както в момента се споменава, цялата стойност проект е над 15% от БВП на България. Много е важно обаче, че по този начин целият риск ще се поеме от държавата и ще тежи на държавата, когато тръгне този реактор“, каза той.

Министърът смята, че трябва да се направи анализ за това, колко е изгодно и колко ще тежи на държавата. „Този анализ обаче не може да приключи в рамките на два месеца. Ние ще се погрижим в тези два месеца да няма действия, които да накърнят интереса на държавата“, увери Щонов.

По думите му информацията, която е заличена от споразумението с американската компания е по договора за конфиденциалност между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Westinghouse. „Надяваме се следвaщото правителство да вземе решение, като ползите за проекта трябва да бъдат максимални за държавата“, обобщи позицията си министърът.

Коментари: 0