Ехо от големите имотни инвестиции

Проекти „на трупчета” може да станат печеливши, но това изисква професионален мениджмънт

Сектор

Ехо от големите имотни инвестиции

Снимка: Стоян Йотов

232 ~ 2 мин. четене
Автор: Яна Колева

В днешно време хората знаят цената на всичко, но не са наясно със стойността на нищо. Тази сентенция на Оскар Уайлд е напълно приложима и към недвижимите имоти. Спуканият балон остави след себе си пустеещи сгради. Времето на големите очаквания задълго отмина. Сега удари часът, когато трябва да се проумее, че цената е сума, обменена между купувач и продавач чрез сделка, която е резултат от преговорите между двете страни. Стойността всъщност е ценността на даден актив в определен момент. Тези две понятия не бива да се бъркат, предупреждават познавачи на имотния сектор.

След края на строителния бум съживяването на пазара става бавно и това беше поводът Клуб Investor.bg да организира дискусия за успешните практики при управлението на портфейл от имотни активи. Константин Бояджиев, Тодор Кавръков, Виктор Генев, Гален Тодоров и Добромир Ганев споделиха опит с надеждата добрият пример да се окаже заразителен и постепенно застоят да бъде преодолян.

Пазарът на недвижими имоти се опитва да намери своята

поносима нормалност

но това става бавно и трудно. Има редица обстоятелства, които продължават да влияят. Възелът се заплете и от факта, че много компании в България придобиха имоти чрез приватизацията или по време на растежа преди кризата, когато предприемачи без опит в инвестициите се сдобиха с недвижимост. Големият обем от подобни активи в баланса на фирмите, които не са специализирани в управлението на такива портфейли, води до високи разходи за данъци и кредити, за поддръжка и охрана. Липсва ли професионален мениджмънт, финансовият ресурс, затворен в недвижими имоти, продължава да тежи на икономиката.

 

Повече четете в бр. 40 на сп. "Икономика

Коментари: 0