Цунами застраши Хаваите след земетресение в Канада (обновена)

Повече от 100 000 жители получха нареждането да се преместят на по-високи места

Хаваите бяха достигнати от цунами, което накара властите да наредят на най-малко 100 000 жители на островния щат да се преместят на по-високо място, предаде Reuters.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами заяви, че първата голяма вълна е била с височина около 90 см. и не била толкова силна, колкото се е очаквало. Някои прогнози предсказваха вълна с височина около 180 см.

По-късно предупреждението беше отменено. "Според всички данни, с които разполагаме, опасността от цунами е намаляла", се казва в съобщението на Тихоокеанския център за предупреждение за цунами.


Обявената тревога обаче предизвика големи задръствания по пътищата, след като хората започнаха масово да напускат по-ниските райони. Властите заявиха, че полицията и екипите за спешна помощ са започнали малко след първата вълна да се изтеглят от областите, застрашени от наводнение, оставяйки хората, които не искат да се подчинят на нареждането за евакуация, да се оправят сами. Те призоваха попадналите в задръстване жители да изоставят колите си и да продължат пеш.

Предупреждението за цунами дойде след като земетресение от 7.7 разтърси, което разтърси канадската провинция Британска Колумбия през нощта.

Коментари: 0