Цветан Гунев поема "Банков надзор" в БНБ

Депутатите подкрепиха със 175 гласа "За" номинацията му за подуправител

200 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Депутатите подкрепиха със 175 гласа "За" номинацията на Цветан Гунев за подуправител на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление "Банков надзор" в централната банка. Номинацията му беше предложена от гуверньора на БНБ Иван Искров и ще заеме мястото на Румен Симеонов, чийто мандат изтича на 15 юни.

Пред депутатите в Народното събрание Гунев обясни, че в банковата система има много пари, но има липса на доверие между пазарните участници и затова средствата не се насочват в икономиката. "Всъщност това се отнася и за лошите кредити, защото дори и банките да притежават достатъчно капитали, които да служат за буфер, с които да се поеме нов риск, те остават предпазливи по отношение на пазара", каза новият подуправител на БНБ. Той отбеляза, че необслужваните кредити са едва 16%, а контролът върху тях се осъществява на няколко нива - и вътрешно в банките, и от БНБ.

"България е една от малкото страни в ЕС, където има много сериозно класифициране на рисковите експозиции", коментира в кулоарите на парламента Иван Искров. "Капиталовият излишък в нашата система е от порядъка над 2-2.5 млрд. лв. за покриване на нови рискове", подчерта той.

"Моето лично мнение е че банките трябва да се насочат към създаването на нови банкови портфейли, които да обират негативите от старите", каза Гунев.

Новият ръководител на Управление "Банков надзор" съобщи, че има специализирана дирекция, която се занимава с финансовите злоупотреби, които накърняват интересите на страната. От трибуната на Народното събрание, Цветан Гунев напомни, че от началото на тежката финансова криза в българската банкова система, не е вкаран и един лев публични средства.

„Цветан Гунев е добре познат на банковата общност и се ползва с висока репутация на уважаван професионалист. Той започва своята кариера през 1982 г., като счетоводител. Неговото професионално развитие в БНБ започва през 1992г. В своята дългогодишна работа в централната банка Гунев безспорно доказа, че има висока квалификация и задълбочени познания, както и богат професионален опит в областта на банковия надзор", заяви от своя страна гуверньорът на БНБ Иван Искров.

Цветан Гунев е завършил УНСС. От 1982 г. започва кариерата си като кредитен инспектор в ДСК, през следващите години работи като счетоводител, данъчен инспектор. От 1992 г. е на работа в БНБ като последният му пост е директор на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции".

Мандатът на новия подуправител е с продължителност от 6 години и започва на 16 юни.

Коментари: 0