ДКЕВР поевтинява тока до дни

НЕК отчел изпълнението на квотите за енергийния ценови микс за регулирания пазар

Потребителски и бизнес организации пропускат обсъждания за цени

128 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Националната електрическа компания/НЕК/ е внесла в ДКЕВР / Държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ своя отчет за изпълнение на квотите електроенергия от различните централи, предназначени регулирания пазар от 1 юли 2012 г. до 20 февруари 2013 г. . Това съобщиха от НЕК за www.economic.bg.

На базата на тази информация, според Закона за енергетиката енергийният регулатор определя квотите за следващия ценови период. До четвъртък/28 февруари/ НЕК ще внесе ценовите си предложения за новия ценови период от 1 юли 2013 г.  

Тази информация може да се използва от ДКЕВР, за да  намали още от 1 април цената на тока като намали квотите за изкупуване на тока от скъпите ТЕЦ Марица Изток1 и ТЕЦ Марица Изток 3 по дългосрочни договори , от ТЕЦ Бобовдол, Брикел, ТЕЦ Марица и да увеличи квотата за регулирания пазар от АЕЦ Козлодуй. Премиерът в оставка Бойко Борисов, и енергийният министър Делян Добрев токът да поевтинее с около 8% по предварителни изчисления.

Цената за 1 киловатчас, консумиран от битов потребител ток съдържа :

 

7, 786 ст./квтч купен от НЕК ток от електрическите централи АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и др.

0,91 ст. НЕК плаща на ЕСО за поддръжка на електропреносната система. 

 4,04 ст. е цената на преноса на 1 квтч през електроразпределителната мрежа, които се заплащат на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про.

1,1 ст. на всеки квтч е добавката за зелена енергия

0, 383 ст./квтч е компенсацията която плащаме на ЕРП-та и на НЕК затова, че изкупуват тока от комбинирано производство от Топлофикации и заводски централи на по-висока цена.

0,383 ст./квтч  - даваме за т.н. невъзстановими разходи за задължителното изкупуване на тока от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток3, т.н. скъпи централи по дългосрочни договори.

 

Само 4 от 13 ведомства, потребителски и бизнес организации, които е трябвало да участват в общественото обсъждане на проекта за промени на цени на електрическата и топлинната енергия, на действащите в момента цени са участвали в дискусията за предстоящото им увеличение, проведено от  ДКЕВР на 16 юни 2012 г.. Информацията е публикувана на интернет страницата на ДКЕВР.   

Оказва се, че действащите от 1 юли м.г. цени , които са една от причините за прекалено високите сметки за ток и парно за гражданските протести, са определени без участието на МИЕТ, на КТ Подкрепа, на Българската федерация на индустриалните потребители на електроенергия, на потребителски и бизнес организации.

 

 

 

  

Подкрепи Economic.bg