Данаил Папазов представя проекта за третия лъч на метрото

Днес ще стане ясно как ще изглежда и откъде точно ще минава третия лъч на столичното метро

5972 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов ще представи резултатите от изпълнението на проекта за подготовка на третия лъч на столичното метро. Днес ще стане ясно как ще изглежда и откъде точно ще минава третия лъч на столичното метро. Подготовката на проекта се финансира през Оперативна програма "Транспорт".

От пресцентъра на ведомството съобщиха, че на събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев и други. Събитието ще се проведе от 11.00 часа в зала 1 в сградата на Столична община на ул. "Московска" 33. Подготовката на проекта за третия лъч на метрото се финансира през Оперативна програма "Транспорт".

Последният от основните лъчи на софийското метро, който трябва да бъде реализиран в следващия програмен период 2014 - 2020 г., ще струва над 1.4 млрд. лв. Той може да бъде завършен още през 2018 г. Дължината на участъка ще бъде 16.5 км., а по отсечката ще има 19 метростанции. 10 от тях ще са подземни, а 9 - открити, предаде БНТ.

С новия лъч се очаква пътуващите с метрото да нараснат със 162 хил. дневно. Прогнозите са, че близо 50% от хората, които ползват наземен градски транспорт, ще го заменят с подземен, а автомобилният трафик в столицата ще спадне с повече от 35%. Трасето на третия лъч ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе", ще минава през бул. "Владимир Вазов".

Нова метростанция ще има на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК с връзка с втората линия. От НДК линията ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка на третия лъч на метрото ще е при жп линията София - Перник, където ще бъде открита нова гара.

Подкрепи Economic.bg