Данъчна амнистия за турските капитали в чужбина

Турските граждани и юридически лица с инвестиcии извън страната ще платят само 2% в полза на фондовете

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Управляващите в Турция предприемат нетрадиционни мерки срещу изтичането на капиталови потоци от страната. Депутатите от Партията на справедливостта и развитието, лидер на която е премиерът Реджеп Ердоган, внесоха в парламента проектозакон, който цели въвеждането на т. нар. "амнистия за богатството", предава Reuters. По данни на турския вицепремиер Али Бабаджан, турците държат около 130 млрд. долара в чуждестранни сметки.

Според законопроекта турските граждани и юридически лица с капитали, инвестирани извън страната, ще платят само 2% в полза на фондовете, избягвайки други данъци, в случай, че върнат средствата обратно. В противен случай данъчното бреме може да достигне 30-40%. 

Законопроектът едва ли ще срещне голяма съпротива в парламента и може да бъде приет още през следващия месец. По този начин турски физически лица или компании ще бъдат задължени да обявят своето богатство преди края на юли, за да се възползват от амнистията.

Правителството на Турция предприе подобен ход през 2009 г., чрез което привлече обратно в страната около 28 млрд. долара. Мярката, чрез която бе смекчен ефекта на глобалната финансова криза, беше оценена като изключително положителна от анализаторите отвъд Босфора.

Подкрепи Economic.bg