LG завърши тримесечието с 28.6% ръст на приходите

Компанията е продала 10.3 млн. смартфона

172 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Приходите на южнокорейската компания LG Mobile Communications са достигнали 3.2 трлн. вона (2.96 млрд. долара), което е с 28.6% повече от предходното тримесечие. Оперативната печалба на корпорацията за първите три месеца на годината обаче намалява в сравнение със същия период на 2012 г. Понижението е 52 млрд. вона - от 402 до 350 млрд. (322.9 млн. долара), се казва в изпратеното от пресцентъра на LG съобщение до медиите.

В края на март компанията е продала 10.3 млн. смартфон, като резултатът надминава обема на продажбите от миналата година със 110% и с 20% този от четвъртото тримесечие на 2012 г. Това се дължи основно на голямото търсене на LTE-смартфоните, включително на Optimus G и Optimus G Pro, а също и на моделите Optimus L Series и Nexus 4, поддържащи 3G-мрежи.

Приходите на подразделението за битова техника LG Home Appliance са нараснали с 11% до 2.81 трлн. вона (2.59 млрд. долара). Повишението се дължи главно на по-високите продажби в САЩ, Централна Америка и Близкия изток. Намаляването на оперативната печалба на звеното с 29% до 102 млрд. вона (94.1 млн. долара) пък се дължи на по-големите инвестиции в научноизследователска дейност и маркетинг.

Най-голямото дъщерно дружество на компанията LG Home Entertainment е понижило оборота си, който се свива на фона на спад в търсенето на плазмени телевизори и IT-продукти. Въпреки това се наблюдава увеличение при продажбите на LCD-телевизори в Европа и в развиващите се пазари, включително в Китай. Постъпленията от това подразделение са 5.17 трлн. вона (4.77 млрд. долара), което е с 4.6% по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2012 г.

От компанията отбелязват още, че през второто тримесечие планират продължаване на разширяването на продажбите на флагманските смартфони, включително на Optimus G Pro, а също и на Hi-End-телевизорите, разполагащи с екрани с висока резолюция.

Подкрепи Economic.bg