Данък гони инвеститорите

По малко от 1 млн. лева ще влязат в хазната от налога върху финансовите транзакции

7028 ~ 2 мин. четене

Има опасност България да бъде избягвана от инвеститорите от страни извън Европейския съюз, ако наред с останалите държави от общността въведе данък върху финансовите транзакции. Това каза за агенция Стандарт Нюз Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг.

Преди дни Европейският парламент одобри становище за въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Предвижда се облагане в размер на 0,1% върху сумата при сделки с акции и облигации и 0,01 на сто за другите финансови инструменти. "Макар нашето правителство винаги да е било срещу увеличаване или появата на нови данъци, сме "за" и аплодираме това, че са приети данъци върху транзакциите", беше коментарът на премиера Бойко Борисов, което даде отговор на въпроса, дали България ще въведе новия налог.

"Натоварването с данък няма да промени капиталовия пазар у нас, защото и без това той е в абсолютна стагнация", смята Цачев. По думите му, оборотите са много ниски и облагането им с данък ще се усети единствено от малкото чужди инвеститори на родния пазар. "У нас няма инструменти с висока степен на ливъридж, като тези, довели до финансовата криза през 2008 г.

Затова ние по-скоро ще пострадаме от недалновидността на законодателните и регулаторните органи в Европа, които в момента се опитват да компенсират липсата на адекватни инвестиционни ограничения и контрол на риска с данъчно облагане", добавя Цачев, като все пак отбелязва, че инвеститорите извън ЕС вероятно ще свикнат с новия налог. Груби сметки сочат, че при 717 млн. лева оборот на Българска фондова борса през 2011 г. ефектът за хазната от данъка би възлизал на под 1 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg