Дефлацията през юни прерасна в 1,5% инфлация през юли

Годишното поскъпване на стоките през миналия месец се ускорява до 3,1%

Автор: Атанас Христов

Отчетената през юни спрямо май дефлация от 1%, през юли прерасна с месечна инфлация от 1,5%, показват данните на Националния статистически институт. Поскъпването на стоките и услугите през миналия месец води до ускоряване на инфлацията на годишна база, която достига 3,1% през юли 2012 г., спрямо същия месец на миналата година. За сравнение - през юни годишната инфлация беше 1,6%. През седемте месеца от началото на 2012 г. животът е поскъпнал с 2,1%, сочат още данните на националната статистика.

През миналия месец най-сериозно поскъпналите храни са домати, краставици и зеле. Повишението им е съответно 12,5%, 26,3% и 14,9%. Най-сериозно поевтиняване сред хранителните продукти отчитат праскови и кайсии, чиято цена е намаляла с 20,8%. След това се нареждат картофи и моркови, чието поевтиняване е съответно 17,9 и 8,7%.

Сериозен ръст в групата на нехранителните стоки се забелязва и при горивата. Дизелът поскъпва с с 2,9%, колкото и автомобилния бензин А98Н. Цената на най-масовия бензин - А95Н се е повишил с 2,7%. В сезона на почивките сериозно увеличение отчитат и комплексните услуги за почивка и туристически пътувания, които са нараснали с 15,8%. Облекла и обувки са поевтинели с по 1%.

Коментари: 0