Депутатите прекъсват порочната зависимост бизнес-политика чрез декларация

Актуалните национални задачи и приоритетите бяха подкрепени от 114 народни представители от БСП, ДПС и Атака. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването

80 ~ 2 мин. четене

Депутатите от БСП, ДПС и Атака приеха Декларация за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание. Сред основните приоритети са "прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и за отстояване на обществените и националните интереси; ускорено икономическо развитие, за нова индустриална политика и за разкриване на нови работни места; стимулиране на различните сектори в земеделието и за опазване на уникалната българска природа – земя, гори, води; намаляване на бедността и неравенствата - социални и регионални, както и на различията със средноевропейските доходи".

В декларацията е посочено още, че Народното събрание заявява своята воля чрез законодателна дейност и парламентарен контрол да работи за: "нарастване на грамотността и степента на образованост, за съчетаване на образование и професионални умения, за подкрепа на науката, технологичните иновации; овладяване на демографския срив като съдейства за подобряване на здравеопазването, за увеличаване на заетостта и за подпомагане на отговорното родителство; приемане на нов Изборен кодекс в съответствие с всички демократични стандарти преди провеждане на следващите избори за Европейски парламент; увеличаване на възможностите за гражданско участие в управлението и за разширяване на гражданския контрол върху него и др."

За декларацията гласуваха 114 народни представители, като всички бяха „за”. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването. Дебатите по документа продължиха в два дни. Вносители са лидерът на Коалиция за България и група народни представители.

„Доживяхме да слушаме от провалени бивши министри какво трябва да правим“, заяво зам.-председателят на парламента от БСП Мая Манолова. Според нея ГЕРБ са принизили нивото на дебата до своето. "Това е нивото – елементарно, плоско и арогантно. Излагате се с подобно поведение, когато става въпрос за националните приоритети на България".

"Декларацията за актуалните национални задачи и приоритетите на парламента е като комунистически манифест", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Видяхме, че ако не бяха триковете на Мишо Миков с кворума, тази декларация нямаше да мине. Най-малко този парламент може да приеме такава декларация".

Подкрепи Economic.bg