До 150 лв. доплащане в изравнителните сметки за парно

С 5 лева по-евтино е било топлото през изминалата зима

Автор: Атанас Христов

От 50 до 150 лв. е средната сума, която абонатите на топлофикациите ще трябва да доплатят в изравнителните си сметки. И тази година хората, които имат да взимат пари, и тези, които имат да доплащат, са равен брой, става ясно от данните на Асоциацията на топлинните счетоводители, цитирани от bTV.

Средната месечна сметка за парно и топла вода за изминалия отоплителен сезон е била 100 лв. Топлото през изминалата зима е било с 5 лв. по-евтино. Топлинните счетоводители вече са готови със сметките си и предстои да ги изпратят на топлофикациите.

За изминалия отоплителен сезон се е увеличил процентът на неотчетените абонати - около 4% от потребителите не са допуснали топлинните счетоводители да засекат данните им и имат срок да направят това до началото на октомври.

"През отоплителния сезон беше като цяло по-топло и температурите бяха по-високи, а и самата зима продължи по-малко - миналата година продължи 7 месеца, сега имахме 6 месеца. А и цената на енергията в едногодишен план от 1 май 2012 до 1 май 2013 г. се промени 4 пъти, от които само веднъж нагоре и разбира се и това се отрази на потреблението", обясни Ася Ангелова от Асоциацията на топлинните счетоводители.

Коментари: 0