До 550 лв. средна заплата в областните градове

Надниците в Благоевград били сред най-високите у нас

7756 ~ 2 мин. четене

Mежду 400 и 550 лева са заплатите в повечето областни градове. Това съобщи пред радио Фокус икономистът от "Индъстри Уоч" Георги Стоев, като изнесе данни от последното проучване за шестмесечието на годината.

Стоев коментира заплащането в град Благоевград. По неговите думи, заплатите в Благоевград били сред най-високите в България.

"За определяне на нивата на заплащане се гледат два сегмента", обясни икономистът. Единият е базови служители. Това са хора, за които не се изисква особено висока квалификация, минават елементарно техническо обучение и започват да работят най-често на машини. Заплатите на тези работници последните 18-12 месеца остават в един и същи диапазон в страната, поясни икономистът.

Специално за Благоевград последните данни показват малко под 400 лв. чисти пари, след данъци и осигуровки.

Другият сегмент работещи ние наричаме среден сегмент. Това са хората, от които се очакват някакви умения, някакви способности и качества, но не задължително диплома и специализирано знание. Говорим за хора, които знаят английски език, боравят добре с цифри. В този сегмент заплатите в България са доста различни. София разбира се е водеща като град за заплащане на такъв труд. Там заплатите чисто са около 800 лв.

След София се нарежда Благоевград – малко над 600 лв. след спрени данъци и осигуровки, каза Стоев.

Примери от работодатели като "Благоевград-БТ" АД показват как няколко големи компании могат да повлияят на региона да изпъкне пред други по показатели работна заплата, когато гледаме средни стойности. Така например по данни от "Благоевград-БТ" заплатите за позиции, които са квалифицирани като средни са в диапазона 1700-1800 лв. след данъци и осигуровки. Това включва част от административния персонал, както и оператори на машини и съоръжения, продължи той.

Това вероятно е пример за изключение от масово срещаните нива на заплащане за средни позиции, но при всички случаи трябва да се отчита при изчислението на средните нива на заплащане, както и при изготвянето на оценки за покупателната способност на населението в региона. Трябва да се има предвид, че "Благоевград-БТ" има около 1000 наети работници и служители, което го прави един от най-големите работодатели в област Благоевград, добави икономистът.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg