Добрев: Минимум 900 души трябва да напуснат ВМЗ-Сопот

Икономическият министър обяви, че те трябва да се насочат към други работни места, но засега няма решение на проблема

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Предприятието има много малко поръчки за работа, така че трябва да се съкратят всички разходи. Това обяви във ВМЗ Сопот министърът на икономиката Делян Добрев, цитиран от "Стандарт". По думите му има различни варианти за съкращаване на тези разходи. "Не сме се отказали, че според нас трябва да се пренасочат хора към други работни места, но нямаме решение на този етап. Аз се надявам да имаме такова решение до края на следващата седмица", обяви министърът.

Той призова да не се фиксират цифри и допълни, че анализите на състоянието на предприятието показват, че минимум 900 души трябва да бъда пренасочени към подобни на тези работни места, защото има такива в целия регион. Според Добрев има и други алтернативи - като четиричасов работен ден.

По въпроса дали ще бъде освободен директорът на ВМЗ инж. Иван Стоенчев, министърът обяви: "Не!Не! Отстраняване на директора е най-лесното нещо, но въпросът е ние да намерим решение за завода". Късно снощи Делян Добрев влезе на разговор със синдикатите в оръжейницата, които обявиха, че спират ефективния протест, но запазват стачната готовност.

Подкрепи Economic.bg