Apple вече не е най-скъпата компания в света

Американският петролен гигант Exxon Mobil вече струва с 2 млрд. долара повече

204 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Apple вече не е най-скъпата компания в света, показват данните за пазарната капитализация на компанията. Заради днешното поевтиняване на акциите с 2.11%, тя беше изпреварена от американската енергийна компания Exxon Mobil.

Три часа след започването на борсовата сесия днес, книжата на Apple се търгуваха за 441 долара за брой, а пазарната и капитализация към 19.30 ч. се оценява на 414.1 млрд. долара. От своя страна Exxon Mobil поскъпва с 0.15% до 91.48 долара за акция, а пазарната и оценка е 417.1 млрд. долара.

През август 2011 г. двете компании си бяха разменили местата, като тогава Apple застана на първа позиция с пазарна капитализация от над 623 млрд. долара. Абсолютният рекорд компанията постави през септември 2012 г., когато акциите на технологичната компания поскъпнаха до 702 долара за брой, а цената и достигна невижданите в борсовата история 660 млрд. долара.

След пускането на последния модел iPhone 5 обаче тенденцията се промени рязко. Компанията започна да се обезценява с бързи темпове. От пиковите си стойности през септември досега сривът на акциите с 37%, което се равнява на около 270 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg