Добрев: Проблемите на НЕК са заради „Белене“ и „Цанков камък“

220 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националната електрическа компания (НЕК) щеше да има по сметките си 600 млн. лв., ако не бяха похарчени общо 2.5 млрд. лв. за АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". Това каза на пресконференция в Хасково бившият икономически министър Делян Добрев, по повод коментара на настоящия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за състоянието на НЕК и на сектор енергетика в страната, предаде "Фокус".

Според Добрев основното послание в пресконференцията на министър Стойнев е, че НЕК има 1.9 млрд. лв. задължения, повечето от които са към БЕХ и към АЕЦ "Козлодуй" - над 1 млрд. лв. "Това наистина е така - това са цифри, които не могат да бъдат манипулирани, но трябва да си дадем сметка, че ако не бяха 1.5 млрд. лв., изхарчени от НЕК за проекта АЕЦ "Белене" и 1 млрд. лв. за Цанков камък - общо 2.5 млрд. лв., НЕК днес щеше да има 600 млн. лв. Така че, когато се цитират цифри, е добре да се има предвид, откъде са дошли всички тези задължения на НЕК.", обясни Добрев.

Не знам за такова упълномощаване на Михаил Андонов, за разпореждане с активи на БЕХ. Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ, поради няколко причини. Първо, БЕХ няма ВЕЦ-ове. И второ, от 2010 г. всяка продажба на дълготрайни материални активи се извършва от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол", каза още бившият министър.

Според Добрев ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание. 

"Разделянето на НЕК от ЕСО трябваше вече да е факт. Затова разделяне имаше избран международен консултант. Ако той не си е свършил работата в срок, трябва да му се търси отговорност", подчерта областният координатор на ГЕРБ – Хасково. Добрев каза, че санкциите от Европейската комисия не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на Европейското законодателство. "Към момента такава няма. Обикновено този процес трае между една и две години. Ако в този период несъответствието бъде отстранено, до секции няма да се стигне", допълни Делян Добрев.

Подкрепи Economic.bg