Добрев дава на прокурор залозите в ползва на "Марица-Изток"

На двете американски централи от комплекса са гарантирани 13.188 млрд. лв.

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в оставка, ще сезира главния прокурор за договорите за особени залози в строителството на т. нар. американски топлоцентрали в комплекса "Марица-Изток" - I и III, които са собственост съответно на AES и "Контур - Глобал".

Данните показват, че в полза на двете централи са подписани особени залози на обща стойност 13.188 млрд. лв. за срока на договорите, подписани с тях. Срокът на дългосрочните контракти е 15 години.

Залогът за "Марица-Изток" III е подписан на 6 февруари 2002 г. под формата на писмо между изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) и изпълнителния директор на централата. По силата на договора се гарантират се вземанията от ЕРП-тата под шапката на сегашното "Ененрго-Про" и EVN.

На 30 ноември 2005 г. между НЕК и AES "Марица-Изток" I е подписан меморандум, по силата на който е направена договорка да се иска разрешение за залога от енергийния министър (по това време Румен Овчаров). В ползва на AES "Марица-Изток" I са заложени 43% от сметките, които плащат гражданите от всички ЕРП-та. Това е вид абсурд на фона на заложените приходите на двете ЕРП-та в ползва на "Ененрго-Про" и EVN.

Делян Добрев поясни на извънредния брифинг, че казва тази информация на обществото в последните си дни като министър, тъй като не е бил наясно досега с въпросните договори. "Защо министър като Румен Овчаров не е алармирал за подобни договори", риторично попита Добрев. По думите му трябва да има или залог, или дългосрочен договор при определени цени и възвръщаемост, но не и двете, каквато е ситуацията с т. нар. американски ТЕЦ-ве.

Подкрепи Economic.bg