Добрев пое вината за липсата на регулация от ДКЕВР

Според министъра в оставка регулаторът е изтърван заради по-важни проблеми

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев пое вината за това, че не е забелязал липсата на реален контрол от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В "Студиото с Диана Найденова" по TV7 Делян Добрев поясни, че усилията на кабинета са били концентрирани в решаване на далеч по-големи проблеми, като АЕЦ "Белене", новите договори на газа и посредниците в тях, дори "Бургас-Александруполис". "Това са големи теми, с които правителството трябва да се занимава, като си мислехме, че регулаторът си върши работата. Оказа се, че той не си я върши", коментира Добрев.

Министърът в оставка припомни, че за АЕЦ "Белене" и за хидровъзела "Цанков камък" са изхарчени над 2.5 млрд. лв. "С тези пари държавата можеше безплатно да санира всички жилищни блокове в цялата държава", поясни Делян Добрев. Според  него правителството се е занимавало да не потъват повече пари там и затова може би са изпуснали Ангел Семерджиев и контрола, който той трябва да извършва.

"Факт е, че не е упражняван контрол върху ЕРП-тата; факт е, че са им признавани разходи на базата на фактури, а не на базата на оценки", каза още Добрев. По думите му занапред трябва да се направи система, с която ДКЕВР сама да осъществява достатъчно добър контрол, например да се задължат всяка година да правят регулаторни одити по цялата верига.

Подкрепи Economic.bg