Премиерът на Гърция обеща край на икономиите

"Тройката" обаче продължава да натиска за съкращаване на държавни служители

92 ~ 2 мин. четене

Министър-председателят на потъналата в дългове Гърция Андонис Самарас обеща, че няма да се предприемат повече мерки за икономии. В своя реч пред политическия кабинет на партията му "Нова демокрация" Самарас обясни, че щом се възстанови растежът на икономиката, малко по малко ще започнат мерките за облекчаване, съобщи bTV. Според гръцкия премиер икономика на страната, която е в тежка рецесия, е "излязла от интензивното отделение, но не и от болницата".

В интервю за вестник "Аксия" Андонис Самарас изтъква решимостта си да се изправи срещу онези, които се опитват да възпрепятстват усилията на правителството, и заявява, че няма спънки в преговорите с кредиторите на страната.

Европейският съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), познати като "тройката" кредитори на Гърция, продължават да упражняват натиск върху страната за съкращаване на 25 хил. държавни служители през 2013 г. и на общо 150 хил. до края на 2015 г. Предстои експертите на "тройката" да подготвят план за икономическата ситуация в Гърция, за да може в края на месеца да бъде отпуснат нов транш от 2.8 млрд. евро международни заеми.

Андонис Самарас е уверен, че страната му ще постигне, а може би дори ще надмине целта си за приватизация. Гръцкият премиер очаква през пролетта да бъдат финализирани обвързващите оферти за приватизацията на газовите компании и на Организацията за спортни залагания.

През годината те ще бъдат последвани от други, като например на "Хеленик петролеум", след които сделки Гърция ще изпълни целта си да събере 2 млрд. евро от приватизация през настоящата година и дори може да я надмине.

Подкрепи Economic.bg