Доларът отчете най-голямо поскъпване срещу йената след 1979 г.

Фючърсите на златото скочиха с 2% днес

180 ~ 3 мин. четене

Доларът се търгува близо до 5-годишният си връх срещу йената, а вниманието е насочено към предстоящите данни от САЩ. Пазарните анализатори очакват данните да подкрепят позицията на Федерални резерв за постепенно намаление на стимулите през 2014 година. Долар/йена е на 105.27 и е близо до върха от 105.41, който удари в понеделник и който е най-висока стойност след октомври 2008 година.

Зелените пари се търгуват в тесен рейндж днес, тъй като японските финансови пазари ще останат затворени днес и утре заради новогодишните празници. Доларът нарасна с 21% срещу йената през 2013 година и това е най-голямото годишно повишение в проценти след 1979 година. Различните перспективи за монетарната политика пред САЩ и Япония са ключовия аргумент за покачването, а започналото намаление на стимулите на Фед може да доведе до продължение на растежа на долара и през 2014 година. В противовес на това очакванията от Японската централна банка са да задържи или дори да увеличи стимулите, за да пребори дефлацията.

В момента пазарите се фокусират върху икономическите данни от САЩ, за да придобият представа колко бързо Фед ще оттегля стимулите през следващите месеци. Централната банка заяви през декември, че от януари намалява месечните покупки на активи с 10 милиарда долара до 75 милиарда долара. Въпросителните са дали редукциите ще са от по 10 милиарда долара на всяко следващо заседание или ще има изчакване след първото действие, за да се провери ефекта му.

Във вторник данни показаха, че потребителското доверие в САЩ се е подобрило в края на 2013 година като мнозина са били оптимисти за бъдещите си работни места. В същото време цените на жилищата са нараснали през октомври, въпреки че скоростта на растежа се е забавила. По-късно днес ще станат ясни седмичните молби за помощи срещу първоначална безработица, както и данните за ISM индекса в производствения сектор.

Евро/долар е на 1.3752 при ударен в петък двегодишен връх от 1.3894. Единната валута получи подкрепа напоследък от репатрирането на средства от банките, които искат да укрепят счетоводните си баланси преди прегледа за качеството на активите им, който ще се извърши от ЕЦБ.

Стерлингът нарасна до 1.6596 срещу долара в сутрешните часове, което е най-високо ниво след август 2011 година. Паундът е подкрепен от позиционирането на инвеститорите за възможността АЦБ да повиши лихвите по-рано от очакваното. Паунд-йена удари 5-годишен връх от 174.85.

Австралийският долар нарасна независимо, че данни от Китай оповестени вчера потвърдиха мнението, че втората по големина икономика в света е загубила сила в края на 2013 година. Китай е най-големия пазар за износ за Австралия. Австралийският долар се разменя за 0.8910 срещу американския си съименник. Други данни от днес разкриха, че фабричната активност в Китай е нараснала с най-бавна скорост в трите последни месеца на изминалата година.

 

Рали на златото в първия работен ден на годината

Фючърсите на златото скочиха с 2% днес при появата на купувачи търсещи спекулативни покупки при спада на цената до 6-месечно дъно. Оптимизмът обаче около световната икономика и края на стимулите от Федералния резерв може да ограничи растежа на метала.

Слуховете, че китайски купувачи купуват жълтия метал също подкрепиха цената, но дилърите във физическия сектор приписаха ралито на тънкия пазар в началото на годината. Спот цената също нарасна днес, но с 1%. Тя достигна 1227 долара за тройунция при спад във вторник до 1184 долара, което е най-слаба стойност след 28 юни. Среброто следва златото и направи рали от над 4%.

Златото се обезцени с 28% през 2013 година, което сложи край на 12-годишно рали. Причината е, че Фед обяви, че започва да намалява стимулите за икономиката от януари 2014 година. Това намали привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлацията. Цената на златото е с почти 700 долара по-евтина спрямо рекордните стойности от 2011 година.

Силното поскъпване днес най-вероятно се дължи на търсене от Китай каквото липсваше през последните 1-2 месеца. Купувачите вероятно се възползват от ниските цени. В Индонезия обаче днес продаваха заради слабата местна валута, а в Тайланд се разви подобна ситуация.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0