Dow Chemical ще разработва шистов газ в Аржентина

Районът Вака Муерте притежава едни от най-богатите залежи от шистов газ в света

3731 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Националната енергийна компания на Аржентина – YPF, е подписала споразумение с американската корпорация Dow Chemical за разработване на залежите от шистов газ в южната провинция Неукен, предаде АFP. В началото на март 2013 г. YPF пусна в експлоатация първия кладенец за добив на шистов газ във простиращия се на около 30 хил. кв. км район Вака Муерте.

Съвместните изследванията на двете компании показват, че Вака Муерте притежава едни от най-богатите залежи от шистов газ в света. Според постигнатото споразумение двете компании тепърва трябва да договорят сроковете и условията, при които ще бъде създадено съвместната компания между YPF и Dow Chemical с дялово участие по 50% за разработването на участъка Ел Орехано, който е от 42 кв. км.

Аржентина национализира YPF от Repsol през 2012 г., след като обвини испанския гигант в намаляване на добива на петрол и природен газ, което доведе до значителен ръст на аржентинския внос на леки горива.

Залежите във Вака Муерте поставят Аржентина на 3-то място в света след САЩ и Китай по неконвенционални въглеводородни природни ресурси.

Подкрепи Economic.bg