Дружествата на ЧЕЗ с 3.6 млн. лв. загуба за полугодието

Общата загуба идва от отрицателния резултат на голямата компания - "ЧЕЗ Електро"

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Обща загуба от 3.64 млн. лв. отчитат двете дружества на ЧЕЗ в България - "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД през първото полугодие на 2013 г. Това става ясно от представените на Българска фондова борса отчети на двете електроразпредедлителни предприятия.

Общата загуба идва от отрицателния резултат на голямата компания - "ЧЕЗ Електро", чиято загуба расте до 25.84 млн. лв., а в края на юни миналата година отрицателният резултат беше 3.06 млн. лв. Минимално се свива печалбата "ЧЕЗ Разпределение" - до 22.2 млн. лв. през януари-юни 2013 г. За съпоставимия период на миналата година дружеството е имало положителен резултат от 26.75 млн. лв.

Общите приходи на "ЧЕЗ Разпределение" се повишават до 368.06 млн. лв. (305.38 млн. лв. в края на юни 2012 г.), а оборотът на "ЧЕЗ Електро" през полугодието на 2013 г. достига 711.71 млн. лв. (665.15 млн. лв. в края на юни 2012 г.).

"Преминахме през труден период и това се отрази върху финансовото състояние на дружествата на ЧЕЗ в България. Печалбата на "ЧЕЗ Разпределение" е с тенденция на понижаване, а загубата на "ЧЕЗ Електро", коментира главният оперативен директор на групата Петър Баран.

Намалението на печалбата "ЧЕЗ Разпределение" намалява заради по-малкото приходи от дейност разпределение на електроенергия, като ефект от намалените цени за достъп до и пренос по електроразпределителната мрежата, обобщават от ЧЕЗ. Растящата загуба на "ЧЕЗ Електро" е най-вече заради некомпенсираните разходи за изкупуване на произведената енергия от възобновяеми енергийни източници.

Двете компании са публични от 19 септември 2012 г. В началото на октомври 2012 г. държавата продаде миноритарните си дялове от по 33% в двете компании, за които получи близо 115 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg