„Зелени Балкани“ ще брои делфини с 3 млн. лв. държавни пари

"Сдружение Делфин", което ще извършва дейността, е създадено два дни преди конкурса на Министерството на екологията

340 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще даде близо 3 млн. лв.  за броене на делфините по българския бряг на Черно море, предаде Kmeta.bg. Със задачата е натоварено сдружение, свързано с екологичната асоциация "Зелени Балкани" -  "Сдружение Делфин", което е създадено два дни преди конкурса на министерството и като единствен кандидат е спечелило поръчката. За това сигнализират в писмо до медиите от Националната асоциация "Българско Черноморие".

Формално повечето процедури са спазени. Странно е обаче как изпълнителната агенция към МОСВ е разбрала за съществуването на "Сдружение Делфин" така че два дни след като обединението е регистрирано и получава ЕИК, агенцията взема решение на свое заседание да покани обединението да сключат договор.

При встъпването на служебното правителство е решено да се изпрати покана за поръчката към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките. Поканата пристига в БАН на 28 май. Ден по-късно, с идването на правителството на БСП и ДПС, за министър на екологията е назначена Искра Михайлова-Копарова и поканата е прекратена без обяснение, добавят екозащитниците в сигнала си. В крайна сметка БАН бива лишена от възможността да изпълни проекта за 3 млн. лева. А поръчката за делфините е възложена директно на специалистите по Балканите.

На 17 юли е изпратена покана за "Договаряне без обявление" на Обединение "Делфини", което включва "Екологичен център" ЕООД с капитал от 100лв., което е 100% собственост на "Зелени Балкани" и италианската фирма Тетис, която е изпълнявала проект в Гърция, обясняват в сигнала си от "Българско Черноморие".

От Асоциацията посочват като подходящ изпълнител на поръчката за броене на делфините - Институтът по рибни ресурси, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Институтът по океанология във Варна. Но нито една от тези организации не е поканена от ведомството откакто министър Михайлова го оглавява.

Подкрепи Economic.bg