Дубай строи копие на Тадж Махал

Комплексът ще привлича хиляди туристи и влюбени двойки, които желаят да се венчаят

208 ~ 1 мин. четене

Дубай обяви, че стартира проект за издигане на реплика на мавзолея Тадж Махал, която ще струва близо 1 милиард долара, съобщава BBC.

"Тадж Арабия“, както е озаглавен дубайския вариант, ще е значително по-голямо здание от оригиналния монумент. Според плана в него ще влиза хотел с 300 стаи, значителен на брой магазини и търговски сгради.

Тадж Арабия ще бъде готова до края на 2014 година, а районът около нея ще стане известен като "Новият град на любовта". В комплекса ще се издигат и други емблематични сгради като Айфеловата кула, Пирамидите и Великата китайска стена.

Оригиналният Тадж Махал, който се намира в северния град Агра,  е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Здание е завършено преди 350 години по времето на император Шах Джахан и е подарък за съпругата му Мумтаз. Строежът на покрития с бял мрамор мавзолей е отнел 20 години.

Проектантите на дубайската реплика се надяват, комплексът да успее да привлече множество туристи, както и двойки, желаещи да се венчаят.

Подкрепи Economic.bg