Държавите от "Набуко" стоят зад проекта

Според Димитър Абаджиев British Petroleum все още не се е отказала от участие в тръбата

Проектът за газопровод "Набуко", който има за цел да намали зависимостта на европейските страни от Русия чрез доставки на газ от Централна Азия и Близкия изток, се крепи на междудържавни споразумения. "Нито една от държавите даже не е намекнала, че иска да излезе от това споразумение. И тези държавни споразумения ще са валидни в рамките на 50 години", обясни пред БНР Димитър Абаджиев, оглавяващ департамента по корпоративни дейности на проекта.

"Набуко" е най-жизнеспособният проект, осигуряващ отделна независима тръба, която да осигури реална диверсификация", допълни Абаджиев.

Той каза, че "Набуко" продължава да се възприема като най-важния проект, който може да отговори на предизвикателствата за доставки на газ от друго място, не само от Русия.

Миналата седмица "Набуко" подаде оферти и за транспортиране на газ към Централна Европа, така нареченият "Набуко запад", който е свързан с идеята за построяване на газопровод от Турция към Централна Европа. Решението кой път ще е избере от Турция през България за Централна Европа предстои да се вземе през юни месец", обясни Абаджиев.

Предстои да се вземат важни решения, има различни коментари. "Този проект е първият, който ще раздели източниците на газа, които свързват Европа, и е нормално да има много реакции и коментари", подчерта Димитър Абаджиев.

Повод за коментара му беше изявлението на петролната компания British Petroleum (BP), според което проектът "вече не е на дневен ред", защото е икономически нежизнеспособен.

BP е много важен партньор и основен акционер на "Набуко", каза Абаджиев. Според него петролната компания, която беше считана за водещ доставчик на газ за проекта, все още не е взела окончателно решение за излизане от проекта. "Това са само коментари, решението ще се вземе през юни. Това ще бъде решение по кой път да се транспортира газът от турско-българската граница до Централна Европа", повтори отново Абаджиев.

Коментари: 0