Дянков: Идват американски инвеститори

Според финансовият министър фирмите са основно от финансовата индустрия

Снимка: Sliveninfo

3566 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Наблюдава се нова вълна от инвеститори, главно от САЩ, които заявяват големи инвестиции в България, с интерес за получаване на българско гражданство. Това каза финансовият министър Симеон Дянков, който беше на посещение в Сливен, на което връчи официално българския паспорт на Едоардо Миролио, предаде Дарик.

"Това са хора или по-скоро фирми, които са главно във финансовата индустрия. Надявам се, че това ще се случи. Това е високотехнологичен сектор и дава възможност пък за развитие на вторични сектори около него", коментира Дянков.

Министърът каза още, че в последните две-три години има значителен интерес основно в два сектора. "Единият сектор е в софтуерно производство, в типа логистика, в която нашите с десетилетия известни специалисти могат да се конкурират на световен мащаб. Последната година-година и половина друг тип значителен интерес е в производството на автомобилни части. То се концентрира главно около Пловдив", каза Дянков.

Той заяви, че в последната година сме имали интерес от шест големи фирми, като очакваме до края на тази година поне една, а може би две световно известни фирми, които да започнат и производство на цели коли и други типове превозни средства.

Подкрепи Economic.bg