ЕЦБ: Еврото остава под натиск

Новозеландският долар бе най-големият губещ, падайки с 1,2% до 0.8268 американски цента

76 ~ 3 мин. четене

Еврото спадна спрямо долара и йената във вторник, отслабено от по- лошите от очакваното данни за икономическите очаквания в Германия и коментарите на служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), в които те заявиха, че са готови да направят повече в подкрепа на крехкото възстановяване.

Данните за най- голямата икономика в Европа дойдоха ден, след като председателят на Ецб Марио Драги заяви, че банката е готова да предостави повече дългосрочни кредити, за да предпази лихвите на паричния пазар от покачване.

Данните от Ifo във вторник показаха, че немският бизнес морал леко се е подобрил през септември, докосвайки 17- месечен връх, но стойностите на индекса бяха по- ниски от масовите очаквания.

По време на късната нюйоркска търговия еврото изгуби 0,2% спрямо йената до 133.07 йени. То също така бе на загуба от 0,2% и спрямо долара до 1.3465. Технически анализатори посочват подкрепа за двойката на мястото на августовския връх на 1.3453.

Американският долар спечели 0,2% спрямо кошница от шест валути на 80.576, но перспективите пред него остават мрачни, след решението на Фед от миналата седмица да запази програмата си за изкупуване на активи непокътната. Доларовият индекс достигна 7- месечно дъно на 80.06 миналата седмица.

Президентът на нюйоркския клон на Фед Уилям Дъдли защити шокиращото решение на централната банка да запази непроменена програмата си за стимулиране на икономиката в свое интервю във вторник, като заяви, че икономиката е по- слаба отколкото са смятали от Фед през юни, но той “не би зачеркнал” възможността централната банка да намали стимулите още тази година.

Пазарите също така са загрижени поради възможната политическа конфронтация заради федералния бюджет, която може да доведе до прекратяване дейността на правителството или, в по- екстремен вариант, до неизпълнение на правителствения дълг на САЩ.

Спадащите възвръщаемости на съкровищните облигации също намалиха атрактивността на долара за инвеститорите. Възвръщаемостта на еталонните 10- годишни съкровищни облигации последно бе около 2,66%, след като достигна почти 2- годишен връх на 3,007% на 5 септември.

Спрямо йената доларът бе на загуба от 0,1% до 98.70 йени.

Данните за САЩ от вторник изпратиха противоречиви сигнали, но изглежда потвърдиха решението на Фед да не намалява темпа на изкупуване на облигации още този месец.

Цените на американските жилища нараснаха през юли. Но спад в потребителското доверие този месец подчерта възможността за ръст на лихвените проценти и мудната икономика, която би могла да омаловажи  пробива, който направи възстановяващият се пазар на жилища.

Новозеландският долар бе най-големият губещ, падайки с 1,2% до 0.8268 американски цента.

 

Златото прекъсна 3- дневната губеща серия

Златото се покачи във вторник, след като изкупуването на ниски цени и техническата подкрепа помогнаха на кюлчетата да пречупят 3- дневната губеща серия.

По- рано през сесията благородният метал бе на загуба, след като икономическите данни за САЩ показаха забавяне на растежа на цените на жилищата през юли и спад в потребителското доверие този месец.

По- късно златото смени посоката поради изкупуването на евтини цени и техническото изкупуване, след като кюлчетата отскочиха от дъното за сесията на 1300 долара за тройунция.

Спот цените нараснаха с 0,2% до 1325.18 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 10.70 долара до 1316.30 долара за тройунция, при обем на търговията в съответствие с 30- дневната пълзяща средна.

Президентът на нюйоркския клон на Фед Уилям Дъдли заяви в понеделник, че американската централна банка все още може да намали подкрепата си за икономиката през тази година, докато президентът на клона в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в петък, че стимулите може да бъдат намалени през октомври, в зависимост от икономическите данни.

Премиите на златото в Азия продължиха да бъдат слаби, поради ниското физическо търсене преди обичайно силния период за най- големите потребители Индия и Китай, при които скоро ще започне сватбеният сезон.

Действията на Индия, целящи да намалят вноса на злато, докато страната се бори с дефицита по текущата сметка, задържаха купувачите настрана.

Сред новините за минно- добивната индустрия, Barrick Gold Corp обяви, че преговаря за по- нататъшни продажби на активи, с акцент върху продажбата на малките и по- скъпо струващи мини, обяви изпълнителният директор Джейми Сокалски във вторник.

Като измерител на инвестиционния интерес, притежанията на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, спаднаха с 0,1% от петък до понеделник, след като фондът се раздели с още един тон от ценния метал. Така общият обем на изходящите потоци достигна 440 тона.

Сред другите благородни метали среброто спечели 0,6% до 21.68 долара за тройунция. Платината поскъпна с 0,6% до 1423.49 долара за тройунция, а паладият спечели 0,9% до 718.75 долара за тройунция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg