ЕК спря наказателната процедура за парк „Пирин”

Предприетите мерки от МОСВ помогнаха за представяне на достатъчно доказателства пред комисията, с които да се покаже, че дейностите в Пирин съответстват на плана за управление на парка

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Европейската комисия (ЕК) спря наказателната процедура срещу страната ни, свързана с парк „Пирин”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Комисията започна проучвателна фаза за реализацията на проекти на територията на Пирин през есента на 2008г., като година по-късно изпрати официално писмо, с което стартира наказателната процедура.

Предмет на процедурата са два обекта в ски зона „Банско”, реализирани през 2007 г. Единият проект е изграждането на 4-седалков лифт в местността „Чалин Валог”, а вторият е изграждането на инженерно съоръжение за преминаването на едноименната ски писта.

МОСВ получи подробна информация за фактическата обстановка, както и предложения за реализиране на компенсаторни мерки и веднага след стартиране на наказателната процедура, предприе мерки за благоприятно решаване на случая.

Последва посещение на място от ЕК през есента на 2011г., когато на инвеститорът е издадена санкция за реализиране на проекта на трасе, различно от разрешеното в акта.

МОСВ предприе мерки през следващите 2 години, като изпращаше подробен отчет на ЕК за одобрените проекти, реализираните дейности на територията на „Пирин”. В последствие Комисията взе решение да закрие наказателната процедура срещу България.

Подкрепи Economic.bg