ЕП свали депутатския имунитет на Марин льо Пен

Това вероятно ще доведе до наказателно преследване заради реч, в която тя сравни молещите се мюсюлмани с нацистката окупация на Франция

Европейският парламент премахна имунитета на френския крайно десен политик Марин льо Пен, което може да доведе до наказателно преследване заради реч, в която тя сравни молещи се мюсюлмани с нацистката окупация на Франция, съобщава Reuters.

Заради това защитните на човешките права веднага подадоха жалба срещу нея и през януари 2011 г. прокуратурата започна разследване. Марин льо Пен многократно отказва да се яви на разпит и за повдигане на обвинения при следователя, позовавайки се на депутатския си имунитет.

По-голямата част от парламентаристите гласуваха за ратифициране на решението, което е препоръчано от съдебен комитет, заяви служител на парламента след заседанието в Страсбург.

Марин льо Пен е избрана за член на Европейския парламент през 2004 г. Преди вота тя е заявила, че свалянето на имунитета й е опит тя да бъде „дестабилизирана”, защото е честна и използва свободата си на изразяване.

В реч преди време Марин льо Пен определя молещите се мюсюлмани по улиците на Франция – където препълнените джамии, принуждават мнозина да извършват свещенодействията си на улиците – с думите: „За тези, които искат да говорят за Втората световна война, да говорят за окупация, нека да говорим, този път за окупацията на нашата територия”.

Коментари: 0