ЕС договори нови правила за спасяването на банките

Акционери и кредитори ще са първите, които ще капитализират закъсали финансови институции

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Финансовите министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) са успели да постигнат предварителна договорка за нов общ план за спасяване на затруднените банки в общността. Новите правила предвиждат данъкоплатците да помагат на закъсалите финансови институции само в изключително напрегната ситуация, предаде BBC.

В новите правила е записано, че тежестта за спасяването на банка в затруднение ще е на плещите първо на акционерите, следвани от кредиторите и големите вложители с депозити над 100 хил. евро. Ако акционери, кредитори и големи вложители не успеят да спасят дадена банка, чак след това ще се пристъпи към правителствени помощи. През последните години данъкоплатците в ЕС трябваше да платят скъпо за спасяването на редица банки.

Холандският министър на финансите Йерун Диселблум каза, че очертаващата се сделка е голяма стъпка за промяна в начина, по който затруднените банки ще се спасяват. "Финансовият сектор сега ще има много, много по-голяма отговорност при справянето със собствените си проблеми", коментира Диселблум.

Световната финансова криза, съчетана с криза на държавния дълг в Еврозоната, засегна банковия сектор в региона. Редица страни от ЕС, сред които Кипър, Испания и Ирландия, наляха десетки милиарди евро, за да подкрепят затруднените банки през последните няколко години.

Коментари: 0