ЕС ще е по-прецизна към Украйна и страните от ОНД

Външните министри на Германия, Франция и Полша предлагат Западът да не ги сблъсква с Москва

Нов курс

Автор: Николай Марченко

Министрите на външните работи на Германия, Франция и Полша представиха новата политика на Европейския съюз (ЕС) за добросъседство с Украйна и другите страни от бившия Съветски съюз, информира Deutsche Welle (DW).

Според първите дипломати на Германия, Франция и Полша (Франк Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Радослав Сикорски) оттук нататък ЕС "няма да поставя Киев пред избор Европа или Русия, в каквато ситуация се е оказа тя миналата година".

„Трябва да се предостави възможността на Украйна, Грузия, Молдова, Азербайджан и Беларус да работят както със западните партньори, така и с източния – в лицето на Русия”, цитира ги немската агенция dpa.

Министрите се събраха в немския град Ваймар във връзка със ситуацията в Украйна, като международната преса я нарича „Ваймарския триъгълник”. Тримата министри на външните работи признаха грешката си относно подценяването на реакцията на Москва към подписването на договора за асоцииране с Киев. Те призоваха Брюксел да „се задействат всички налични инструменти, за да се смекчи украинската криза”.

На предстоящата среща на ръководителите на външните ведомства на страните-членки на НАТО Берлин, Париж и Варшава ще предложат многостранен подход към разрешаването на кризата в Украйна. Те пледират за „запазване солидарността между съюзниците, засилване на сътрудничеството с партньорите и преосмислянето на действията относно Русия”. 

Коментари: 0