ЕВН иска да получава повече пари за дейността си

От дружеството смятат, че има начин това да стане, без да се вдига цената на тока за крайните клиенти

3581 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Електроразпределителното дружество "ЕВН България", което обслужва абонатите в Югоизточна България, поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да преразгледа в най-кратък срок цената на тока. От дружеството се оплакват, че понасят загуби, заради задължителното изкупуване на електроенергията от "зелените" централи.

"За по-малко от година дружеството е загубило 100 млн. лв.", заяви на пресконференция днес председателят на Управителния съвет на "ЕВН България" Йорг Золфелнер. Според него регулаторът може да намери резерви в енергийния микс, които да компенсират загубите от изкупуването на електроенергия от ВЕИ, без да се увеличава цената на тока за крайните потребители.

От дружеството са изчислили, че ако ДКЕВР не коригира цените по веригата производител - доставчик, в следващите три месеца загубите на компанията ще се увеличат с още 40 млн. лв. Според електроразпределителното дружество Комисията може да преразгледа цената на тока, без това да натовари битовите абонати.

Опасенията на ЕВН се подсилват от затоплянето на времето и възможността Върховният административен съд окончателно да отмени таксата за достъп до мрежата за ВЕИ-тата, което би натоварило компанията с допълнителни разходи.

"ЕВН от енергийно дружество е превърнато в безлихвен кредитор за цялата енергийна система. Ние искаме краткосрочно решение и това е сега един апел за първа помощ", заяви Йорг Золфелнер, предаде БНТ.

Той успокои, че засега компанията няма намерение да се оттегли от българския енергиен пазар, но ако ДКЕВР не въведе спешните промени, компанията няма да може да изпълнява задълженията си. Искането им е да се създаде специален фонд за ВЕИ.

"В него могат да влизат както добавката за зелена енергия, така и приходите на държавата от търговията с емисии. С натрупването на средства в този фонд биха могли да се финансират преференциалните тарифи на енергията от ВЕИ", разясни Калина Трифонова - член на УС на ЕВН.

Трифонова уточни, че служебното правителството трябва да подготви законодателна база за създаването на този фонд, а новото Народно събрание да гласува необходимите промени.

Подкрепи Economic.bg