"Енергетиката е болен сектор, който трябва да се лекува с дълбоки реформи"

Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство

Цитат на деня:

Автор: Атанас Христов

"Енергетиката е изключително болен сектор, който трябва да се лекува със сериозни и дълбоки реформи".

Това каза в интервю за предаването  "Неделя 150" на националното радио Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство, което управляваше България преди предсрочните парламентарни избори на 12 май тази година.

Той коментира и понижението на цената на тока. "Понижението почива на грешни прогнози. Не бяха предприети тежките мерки, които и Европейската комисия (ЕК) и Световната банка (СБ) казаха, че трябва да се предприемат", поясни Асен Василев.

Според него намалението е базирано на грешни прогнози за производството. "Намали се производството от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с 20%. Проблемът е, че по закон сме длъжни да изкупим произведената "зелена" енергия. Махаме около 250 млн. лв. разходи за това изкупуване и казваме, че дори и да се произведе ще мислим как ще я плащаме. Ето още задлъжня лост за НЕК", коментира Асен Василев.

Според него в системата няма да влязат и 200 млн. лв. от квотите за вредни емисии и ще трябва тези пари да се плащат от бюджета.

Ние като служебно правителство казахме, че токът от т.нар. заводски централи няма да се изкупува, ако те не са високоефективни, добави Василев. По думите му в нормативната уредба е записано, че до 2015 г. ще се изкупува ток от заводските централи независимо, че не са високоефективни.

Той даде пример с производителя на гуми "Видахим", който всяка година получава 35 млн. лв. за тока от заводската му централа. "Видахим" изкарва 15 млн. лв. от продажба на гуми и има гарантирани 35 млн. лв. от изкупуване на електроенергията. Целият цинизъм, че се запазват работни места е необясним, защото парите от изкупената енергия не са за работниците, а за собствениците. Във "Видахим" трябва да произвеждат гуми", добави Асен Василев.

Коментари: 0