"Енерго-про" успокоява с по-ниски сметки за февруари

Част от абонатите вече получили 16% намаление във фактурите си

176 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Електроразпределителното дружество "Енерго-про", което обслужва Североизточна България, обяви, че отчита средно намаление от над 16% на сметката за февруари спрямо сметката за януари.

Данните на дружеството са за първата група клиенти. Очаква се при останалите абонати намалението да е още по-голямо, добавят от "Енерго-про". Причината била в по-голямата разлика в броя дни, които включва сметката.

В първата група абонати, както те се наричат в статистиката на компанията, влизат около 37% от всички техни клиенти. Намалението в сметките за февруари е с 16%, а срокът за плащане на фактурите е до 10-о число. "При останалите групи клиенти, със срок на плащане 15-то и 25-число на месеца, експертите на компанията очакват още по-значително намаление на сметките, тъй като при тях разликата в броя дни, включен в двете сметки ще е по- съществена", добавят от дружеството.

В съобщението се посочва, че за периода, който включва сметката за февруари, среднодневните температури са с 2 градуса по-високи от температурите през периода, включен в сметката за месец януари. "Заедно с броя дни, температурата е основният фактор, който влияе върху консумацията на електроенергия. За тази група клиенти консумацията е спаднала с 18% спрямо потреблението им на енергия, отразено в януарската сметка", се казва още в обяснението на "Енерго-про".

Изявлението на дружеството идва в разгара на националните протести  срещу цените на електроенергията. Днес, недоволни абонати във Варна чупиха прозорци на сградата на "Енерго-про" по време на шестието в града.

Подкрепи Economic.bg