Борисов уволни и Юлиана Иванова като шеф на ДКЕВР

Премиерът поиска оставката й пет дни, след като я назначи

3602 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Премиерът Бойко Борисов поиска днес оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Юлиана Иванова, съобщиха от правителствената прессслужба.

"Искането на министър-председателя е във връзка с това, че при предварителните разговори, преди да поеме поста, Иванова не е информирала Борисов за участието си във фирма, за която впоследствие се установи, че е развивала незаконна търговска дейност", допълват от Министерски съвет.

Минути по-късно на пресконференция Юлиана Иванова обяви, че подава оставката си. Тя посочи, че скандалът, който се е развихрил около продажбата на цигари в онлайн магазина й, не е малък. "Смятам, че председателят на ДКЕВР трябва да има добър имидж", посочи Иванова. Тя обясни, че за краткото време в кабинета си в държавната комисия не е успяла да установи дали бившето ръководство е извършило някакви нарушения.

Ден след като бе назначена, стана известно, че Иванова е нарушила закона като собственик на електронен магазин, в който се продават и тютюневи изделия. В коментарите си по случая, тя призна грешката, като посочи, че това е по-скоро пропуск на юристите й. Вече в ролята на шеф на енергийния регулатор, Иванова обяви, че е готова да подаде оставка, ако такава й бъде поискана. В интервю вчера, премиерът призна, че ако е знаел за случая с цигарите по-рано, е нямало да я постави на ръководния пост в ДКЕВР.

Юлиана Иванова бе представена на правителственото заседание в сряда като "инженер с дългогодишен опит в работата с чужди компании" и като човекът, имал "определяща роля във въвеждането на RWE в България". Тогава премиерът обяви, че Иванова разбира от материята в ДКЕВР и й постави двете основни задачи: ценообразуването и разчистването на комисияра от "всеки, който се е заигравал с нея".

През малкото дни, в които Иванова оглавяваше енергийния регулатор, тя неколкократно заяви, че има начини цената на електроенергията да падне. От петък комисия в ДКЕВР пък се занимава с всички компоненти, образуващи цената на тока с цел да се провери кои елементи могат да отпаднат.

Решението за отстраняване й се взема в разгара на многобройните протести срещу цената на електроенергията, който днес заляха над 20 града в страната с искания за оставки и поемане на отговорност.

През миналата седмица от ГЕРБ внесоха предложение председателят и членовете не ДКЕВР да се назначават от парламента.

Подкрепи Economic.bg