Ericsson и STM закриват обща компания

ST-Ericsson не успя да се пребори за висок пазарен дял и не оправда вложенията

176 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Френско-италианският технологичен производител STMicroelectronics и шведският гигант Ericsson обявиха закриването на съвместното си предприятие ST-Ericsson, предаде The Guardian. Фабриката за мобилни електронни чипове не успя да се пребори за висок пазарен дял и не оправда вложенията, което я направи неизгодна за двете компании.

По време на своето съществуване, ST-Ericsson никога не е било печелившо предприятие. Невъзможността за реално конкуриране с гигантите Samsung и TSMC на пазара на микрочиповете рефлектира пряко върху печалбите на компанията. STMicroelectronics и Ericsson ще разделят по равно пасивите, имуществото и друга собственост на предприятието.

Според споразумението между Ericsson и STMicroelectronics, шведската компания ще преназначи около 1800 служители от ST-Ericsson в Швеция, Германия, Индия и Китай. В допълнение, Ericsson ще поеме и контрола над производството на клетъчни модули. Останалите разработки на съвместното предприятие или ще бъдат закрити или ще бъдат поети от STMicroelectronics.

Генералният директор на STMicroelectronics Карло Бозоти заяви, че неговата компания ще продължи да поддържа клиентските проекти на ST-Ericsson през цялата продължителност на тяхното съществуване.

През 2012 г. ST-Ericsson съкрати 1700 служители от цял свят. Някои от тях бяха преназначени на работа в STMicroelectronics. Компанията се надяваше, че съкращенията ще спестят около 320 млн. долара, което в крайна сметка се оказа недостатъчно.

Подкрепи Economic.bg