Euro NCAP: AEB ще увеличи пътната безопасност

Най-високи резултати са постигнали конструкторите на BMW Серия 3.

6702 ~ 1 мин. четене

От европейския комитет за провеждане на независимите краш-тестове Euro NCAP отбелязват важната роля на системата за екстремно спиране AEB за безопасността на автомобила. Тя не само съществено ще намали травматичността при пътните произшествия, но и ще може да предотврати някои аварии. „Въвеждането й в оборудването на всички автомобили по пътищата на Европа значително ще намали в голяма степен тежките последици от катастрофите и тяхното количество”,  отбелязва представителят на Euro NCAP Майкъл ван Ратинген.

Според данните от последните серии краш-тестове, публикувани днес, 23 май, два от четирите автомобила, показали най-добри резултати, оборудвани със системата AEB, са BMW Серия 3 и Mazda CX-5. Освен тях, максимална оценка от пет звезди получиха Hyundai i30 и Peugeot 208.

От комитета подчертават, че автомобилните производители отделят все повече внимание на способите за намаляване на травматичността  при пътните инциденти. Най-висок показател по този параметър са постигнали конструкторите на BMW Серия 3 - 78%.

По случай 15-годишния си юбилей, на 13 юни, комитетът Euro NCAP ще представи новия етап от своята програма за безопасност. Особено внимание ще бъде отделено на  ролята на такива технологични разработки като AEB.
Съобщи Speed-Press.bg

Подкрепи Economic.bg