Евакуират части на Ню Йорк заради урагана "Санди"

Градският транспорт и метрото е спряно, авиокомпании отмениха стотица полети

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг нареди днес евакуацията на 375 000 души, живеещи в зони на града, които се смятат за застрашени от наводнения. Причината е приближаването на урагана "Санди".

На пресконференция Блумбърг съобщи, че задължителната евакуация е за хората от „Зона А”, обхващаща крайбрежните райони на мегаполиса. Евакуирани ще бъдат около 375 000 души.

"Това е сериозна и опасна буря, не трябва да я подценяваме”, заяви кметът на Ню Йорк.

Президентът Барак Обама предупреди, че ураганът ще се движи бавно и това ще причини допълнителни проблеми, предаде Reuters.

По-рано през деня властите в Ню Йорк издадoха заповед за спиране на градския транспорт и метрото. Заради приближаването на Санди градът с население от 8 милиона души затваря и парковете си, откритите зони за спорт и детски площадки и плажовете.

Стотици полети до летищата по Източното крайбрежие на САЩ бяха отменени днес. „Еър Франс” е отменила всичките си полети до Ню Йорк и Вашингтон за понеделник, а „Ю Ес еърлайнс” е отменила стотици полети по вътрешни дестинации, съобщи "Франс Прес". Летищата в Ню Йорк ще останат отворени в неделя, но летищните власти предупреждават пътниците да са готови за затруднения.

Според метеоролозите стихията може да връхлети сушата в понеделник вечерта или през нощта в района между Делъуеър и Ню Джърси. После се очаква да се насочи във вътрешността на Филаделфия и Пенсилвания.

Броят на жертвите на урагана в Карибския регион достигна 65. "Санди" се очаква да се срещне с други две силни бури, което според експерти ще засегне 50-60 милиона души.

Коментари: 0