Евродепутатите отхвърлиха проектобюджета на ЕС

Резолюцията беше гласувана с мнозинство от 506 гласа „за”, 161 „против”, а 23 евродепутати се въздържаха

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Европейският парламент (ЕП) отхвърли проектобюджета на Европейския съюз (ЕС) за програмния период 2014-2020 г., предава AFP.

Резолюцията беше гласувана с мнозинство от 506 гласа „за”, 161 „против”, а 23 евродепутати се въздържаха. „ЕП отхвърля този компромисен вариант в сегашния му вид, защото той не отразява изразените от него приоритетите и тревоги”, се отбелязва на официалната страница на институцията.

На 8 февруари участниците в срещата на върха на ЕС положиха сериозни усилия, за да постигнат компромис за обема на приходите - 960 млрд. евро, и разходите – 908.4 млрд. евро, в дългогодишната бюджетна рамка. „ЕП е на мнение, че този компромис, който ще върже ръцете на ЕС през следващите 7 години, не може да бъде утвърден, без да бъдат изпълнени някои важни условия", отбелязва още резолюцията.

„Днешният вот е ясен знак, че ЕП е приел отговорностите, които са му дадени с договорите, и ще се бори за по-добър бюджет за ЕС", коментира председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода.

„Готови сме за сериозни преговори и се надяваме правителствата да бъдат толкова сериозни и отговорни, колкото е Европейският парламент. Трябва да работим заедно за резултат, който да отговаря в по-голяма степен на нуждите на гражданите и на световната конкуренция", допълни още той.

 

Подкрепи Economic.bg