Еврото се стабилизира след спада в понеделник

Златото продължи със силното си възходящо движение

116 ~ 4 мин. четене

Еврото се търгуваше вчера в тесни граници спрямо  щатския долар и йената. За запазване на нивото на еврото основна роля имаха уверенията на Федералния резерв на САЩ, че програмата за купуване на облигации и стимулиране на икономиката ще остане без промяна. Тези изказвания ограничиха  привлекателността на щатската валута. Някои пазарни анализатори очакват, че политическата несигурност в Италия, третата най-голяма икономика в еврозоната, ще държи краткосрочните печалби на еврото в шах, а при липса на решение в дългосрочен план еврото може да загуби още от стойността си.

Председателят на Федералния резерв на САЩ, Бен Бернанке, твърдо защити пред Конгреса на САЩ програмата на ФЕД за увеличаване ползите за икономиката, чрез закупуване на активи на стойност 85 милиарда долара месечно.

Доларът компенсира загубите си срещу йената от понеделник, като щатската валута бе подкрепена от повишаване на  доходността на американските съкровищни бонове, след резкия им спад в понеделник, породен от сътресенията след италианските избори.

Политическите вълнения в Италия са основен проблем за пазара. Днес се очакват резултатите от търга за пет и десетгодишни облигации в Италия на стойност 6,5 милиарда евро, да се окажат решаващ елемент при определяне на нагласите на инвеститорите. Италианският фондов пазар се срина във вторник, след като стана ясно, че бъдещето на страната зависи от партията на италиански комик, която може да блокира всеки опит за съставяне на правителство от водещите партии. Борсовите индекси на  еврозоната достигнаха до тримесечно дъно.

Еврото последно се търгуваше за 1,3058 долара, като по-рано през деня достигна дъно от 1,3017 долара, най-ниското си ниво от 7 януари досега.

Според техническия анализ, в краткосрочен план еврото има подкрепа на ниво от 1,3000 долара, но докато единната валута остава под 1,3170 долара, е силно уязвима на разпродажби.

Спрямо йената еврото се стабилизира и отчете лек ръст в края на деня. Последно еврото се разменяше за 120,20 йени, след като в понеделник еврото достигна едномесечно дъно от 118.86 йени.

Бернанке защити програмата на ФЕД за стимулиране на икономиката, чрез закупуването на държавни облигации, заявявайки, че ползите от програмата надвишават в пъти направените разходи. Управителят на ФЕД призова депутатите да направят всичко възможно, за да се избегнат резките съкращения на държавните разходите в САЩ, като той предупреди, че комбинацията от държавни съкращения и по-ранни увеличения на данъците ще създаде "значителен насрещен вятър" пред икономическото възстановяване на страната.

Фокусът върху Италия временно остави на заден план положителните икономическите данни от САЩ. Все пак щатските фондови пазари реагираха положително, след като данните показаха, че покупките на нови жилища в САЩ са скочили през януари до най-високото си ниво от юли 2008 г. насам. Цените на жилищата в 20 града в САЩ са се  увеличили най-много на годишна база за последните шест години., а доверието сред американските потребители нарасна повече от очакваното през февруари, след като притесненията относно фискалната пропаст бяха преодоляни.

Златото продължи със силното си възходящо движение

Златото нарасна с 1,3% във вторник, като това бе най-голямото дневно покачване за последните три месеца. Основна причина бе изказването на управителят на Федералния резерв на САЩ,  Бен Бернанке, че програмата на ФЕД за закупуване на облигации ще продължи без промяна. Това провокира инвеститорите и хеджфондовете да увеличат позициите си в злато, като хеджиране срещу очакваното нарастване на инфлацията в САЩ.

Златото премина 1600 долара за тройунция, след като Бернанке заяви, че ФЕД е наясно с потенциалните рискове от своята облекчена парична политика, но тези  рискове в момента са пренебрежими с цел постигане на икономически ръст в страната и намаляване на безработицата.

Златото се срина до 7-месечно дъно в четвъртък, поради опасенията на инвеститорите от промяна в политиката на ФЕД и насочване на инвеститорите към по-рискови активи,  но през последните четири сесии златото възстанови 3,5% от стойността си.

Спот цената в края на деня бе 1613 долара за тройунция, което е ръст от 23 долара за деня, най-големия еднодневен ръст от 23 ноември  2012г. насам.

В подкрепа на златото беше и несигурността от политическите избори в Италия, която подтикна инвеститорите да се насочат към сигурни убежища, като доларът и златото.

Цената на петрола се повиши във вторник, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке твърдо защити пред Конгреса на САЩ програмата на ФЕД, за увеличаване ползите за икономиката, чрез закупуване на активи на стойност 85 милиарда долара месечно.

Въпреки покачване петролът остава под натиск поради несигурната икономическа обстановка в Европейският съюз и възможните бюджетни съкращения в САЩ, които ще забавят ръстът на глобалната икономика. Инвеститорите също така следят преговорите в Казахстан между големите сили и Иран във връзка с ядрената програма на Техеран. Група от шест държави - Съединените щати, Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция - се очаква да предложи на Иран отмяна на икономическите санкции, ако Иран се съгласи да спре ядрената си програма в частта си за създаване на оръжия.

Последно за деня петролът се търгуваше за 92,70 долара за барел, което бе покачване от 63 цента за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg